tiistai 29. syyskuuta 2009

Mediapaastosta mediadieetiksi

PILOILLE MENI!!

Mikä meni piloille? No mediapaasto tietysti. Eilisen luennon ollessa vielä käynnissä googletin sanaa "mediapaasto" ja päädyin Perniön yläasteen mediapaastoa käsittelevälle sivulle (http://edu.pernio.fi/ylaaste/Mediapaastotiedote.htm). Päätin pitää kyseisen sivun mallia mukailevan mediapaastopäivän eli "ruuduttoman" päivän.

Käytännössä lähdin toteuttamaan paastoani pistämällä tietokoneen lepotilaan heti luennon päätyttyä. Tietokoneeseen kajosin uudemman kerran vasta nukkumaan mennessäni, kun sammutin koneen tyystin. Sitä ei vielä taideta laskea paaston rikkomiseksi. (Kone aukesi seuraavan kerran vasta aamulla) Ruuduttoman päivän kunniaksi soin itselleni kirjan lukemisen. Tätä puuhaa harjoitinkin sitten keskivertopäivää enemmän. Lisäksi täytyy tunnustaa, että illalla katsoin...televisiota... Niinpä niin. Jack Bauer pelastaa jälleen kerran maailmaa ja se oli nähtävä - paastosin tahi en. Mutta on minulla hyvä perustelu tälle paastorikkomukselle. Jack Bauer (24) seikkailee seikkailunsa uusintana sunnuntaina, mutta sarja näkyy niin myöhään, että mediapaastoni olisi vaikuttanut negatiivisesti tulevaan mediankäyttööni. Olisin jättänyt mediapaaston kunniaksi ohjelman katsomatta eilen, jotta voin katsoa sen keskellä yötä viikon kuluttua? Ei sentään. Videoitakaan en omista.

Mutta paastorikkeitä tuli useampiakin. Juttelin puhelimessa tyttöystäväni kanssa illalla. Hui sentään! Mutta ajattelin tyttöystäväni olevan tärkeämpi kuin koulutehtävän. Luullakseni olen oikeassa :) Myös työhön ja opiskeluun liittyvät asiat tuli hoidettua puhelimitse tai tietokoneen avulla. Entäs puhelimen käyttäminen kellona?

Uusi aamu (tämä päivä) olikin sitten jo vaikeampi käsitellä. Menin kuuntelemaan opetusta ja sen takia tarvitsin tietokonetta. Käytin konetta muistiinpanojen tekemiseen, mutta oppituntien välissä (ja joskus jopa tunnin aikana, kröhöm) eksyin tekemään koneella jotain muuta kuin pelkkää työtä.

Näin. Mitä jäi käteen?
- pidemmät yöunet
- vähemmän jumissa olevat niskat
- into viettää joskus vapaaehtoisesti mediavapaa päivä.

Ainiin: Luin myös iltapäivälehtien lööpit kaupan ohi kävellessäni. Voi minua. Jos olen mediankäyttäjänä ylipainoinen, ei viime vuorokausi vielä minua paljon laihduttanut. Korkeintaan näytti minulle sopusuhtaisen mediankäytön mallin. Paastoksi sitä ei voi missään tapauksessa kutsua.

5 kommenttia:

  1. Toi ruuduton päivä kuulostaa siltä, että mulle sen pitäminen aina välillä olisi ihan mahdollista.

    VastaaPoista
  2. Ruuduton päivä silloin tällöin kuulostaa pelottavan tervehenkiseltä. Voisi tehdä hyvää niin mielelle kuin koko keholle (kuten itsekin mainitsit niska-hartia-jumit).

    VastaaPoista
  3. Ihanat selitykset :)

    Kaikenlainen ruuduttomuus olisi kyllä välistä hyvä homma.

    VastaaPoista
  4. Asiaa! Minä vapauduin juuri äsken samaisesta paastosta ja yritän nyt parhaillaan keksiä erinäköisiä, päteviä selityksiä paastoni jatkuvalle rikkomiselle... Hyvin kirjoitettu!

    VastaaPoista
  5. Joo pidemmät yöunet tuli kyllä mullekki :)

    VastaaPoista